Meillä kestoillaan

Tällä viikolla vietetään kestovaippaviikkoa. Sen kunniaksi ajattelin kertoa meidän aika tarkalleen 11kuukautta kestäneestä kestovaippailusta.

Olin päättänyt jo kauan ennen raskaaksi tulemista, että haluaisin kestovaippattaa sitten tulevat lapseni. Melkein-serkkuni näytti heillä käytössä olevia vaippoja ja kuinka niitä täytetään ja käytetää. Oli imua ja kuivaliinaa ja imua ja sisävaippaa ja kuorivaippaa ja mitä lie kaikkea muuta mistä en tajunnu yhtään mitään. Aattelin, etten tuu ikinä oppimaan.

Kun saimme tietää tulevasta vauvasta, aloin keräillä erilaisia kestovaippoja kirppareilta. Ostin yhden ison satsin, jossa olisi kuulema kaikki, mitä kestoilija tarvitsee koko vaippa aikana. Niitä erilaisia vaippoja tutkimalla alkoi pikku hiljaa valjeta, että mitenkä homma toimii ja miten vaippaa lähdetään "rakentamaan". Ajan myötä suurin osa kyllä niistä vaipoista on muuttanut meiltä pois ja tilalle on hamstrattu meillä toimivia ratkaisuja.
Me aloitettiin kestoilu heti synnäriltä kotiutumisen jälkeen. Jännitti ja varastin varuiksi pari kertisvaippaa sairaalasta matkaan. Mies kuitenkin rohkaisi heti kotona ekan vaipanvaihdon yhteydessä käyttämään kestoja "kun kerta oon nyt niitä hommannu". Ja siitä se lähti käyntiin.
Meillä käytettiin alkuun sisävaippa ja -kuori yhdistelmää sekä lisäksi n. kuukauden iästä eteenpäin taskuvaippoja. Jemmaamani harsot ja nauhavaipat jäivät kokonaan käyttättä, kun tuntuivat liian kömpelöiltä. Toisethan taas liputtavat niiden puolesta. Lapsen kasvettua ulos noista sisävaipoista ollaan siirrytty kokonaan taskuvaippoihin. Ja tietty muutamat all-in-one -vaipat pyörii mukana.


Me ollaan ostettu yövaippoja lukuunottamatta kaikki vaipat kirppareilta. Suurin osa käytettyinä, mutta äitiyspakkauksien vaippoja on löytyny paljon myös uutena. Yövaippoja ei meidän hätään oo löytyny käytettynä, joten niissä on sitten satsattu uusiin. Toki kirpaisee maksaa yhdestä vaipasta n.25€, mutta tulisihan ne kertsitkin maksamaan. Alkuun meinasin, etten osta yövaippoja, vaan kertseillään yöt - niin kuin monet kestoilijat tekevätkin. Mutta kun seisoin vaippahyllyllä kaupassa, päätin sittenkin raskia ostaa kolme uutta kestovaippaa.

Me kestoillaan kotona, kerhoissa, päiväretkillä ja yhden yön retkillä - luonnossa kuin sisälläkin. Kerran kokeilimme 2 viikon reissun mummoloissa kestoilla. Onnistui sekin, mutta jotenkin vierastan kuitenkin pyykkäillä toisten kotona. Ja se normi pesukierto on aina heti sekaisin :D eikä reissussa muista pestä. Joten varmaan jatkossakin pidemmillä reissuilla käytetään kertsejä. Kerhoissa/kaupungilla/retkellä/uimahallissa ym. en ole kokenut millään tavalla kestoilua hankalaksi. Meillä on kaksi pientä 2-3 vaipan vaippapussia, joissa saa likaiset vaipat kulkemaan hoitolaukussa/repussa ilman hajuhaittoja.Se, mitä ihmiset vierastaa eniten, on vaippojen pesu. Meillä likaiset vaipat säilytetään "normi" vaipparoskiksessa. Vaippa heitetään sinne sellaisenaan vihdon yhteydessä. Maitokakat toiset pesee pois, me ei. Kiinteä kakka tiputetaan pönttöön ja tarvittaessa huuhdellaan käsisuihkulla. Meillä vaipat pestään joka toinen päivä. Tuossa ajassa ei ainakaan roskis ala haisemaan. Kun oli pienemmät vaipat käytössä, niin pesuväli oli joka kolmas päivä. Eikä hajuhaittoja tuolloinkaan. Valehtelisin, jos väittäisin ettei vaipat haise! Haisee! Varsinkin yövaipat! Mutta se on vain se hetki, kun latoo vaipat roskiksesta koneeseen. Sen hetken pystyy vaivatta pidättää hengitystä :D Toiset tykkää kuivattaa vaippoja ennen pesua tai liottaa niitä. Mut tämä tapa on toiminu meillä parhaiten. Vaipat vois hyvin pestä muun pyykin mukana, mutta oon tykänny pestä erillään. Käytän vaippapyykissä esipesua, mitä en normaalisti käytä koskaan.Ja pesuaineena käytetään ihan samaa hajustamatonta pulveria kuin muuhunkin pyykkiin. Samoin huuhteluaineena etikka niin kuin muussa pyykissäkin.


No onko ollu vaivaa? Pesukone hoitaa pesun, kunhan muistaa käyttää joka toinen ilta minuutin sen täyttämiseen. Kuivumaan ripustaminen vie vähän pidempään. Joka toinen ilta täytän puhtaat vaipat valmiiksi telkkaria katsellessa. Välillä väsyttää eikä jaksais, mutta suurimmaksi osaksi tämä on samaa rutiinia, kuin vaikka hampaiden pesu. Ja tykkään vain siitä tunteesta, kun vaihdan lapsellemme vaipan ja saan laittaa pehmoisen kankaan pyllyä vasten <3 Lisäksi me ollaan säästytty kokonaan vaippojen ulos roudaamiselta ja vaippapakettien kaupasta raahaamiselta. Ja suurimpana: vaippaihottumilta! Kestovaipat on pitäny meidät kokonaan erossa rasvoista, talkeista, ym.

Ja kyllä koen päivittäin hyvää mieltä myös luontoa kohtaan tekemästämme ekoteosta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän vierailustasi jäljen :)