Syksyiset omena-porkkana -sämpylät

Idean sämpylöihin sain jo aikaisemmin syksyllä, kun näin Iltasanomissa ehdotuksen käyttää sämpylätaikinan nesteenä omena siideriä. Sämpylöiden ohje on muunnettu ihan perus Sunnuntai-sämpyläjauhopussin kyljessä olevasta ohjeesta (sillä perusohjeella tulee vaan NIIIN hyviä sämpylöitä!). Lopuksi lisäsin vielä jääkaapista löytämäni porkkanat sekaan. Mieli olisi tehnyt sekoittaa joukkoon myös raastettua omenaa tai puolukoita, mutta jääköön ne ens kerralle :)




Omena-porkkana -sämpylät

5 dl kuivaa omena siideriä
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 pss kuivahiivaa
12 dl sämpyläjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
100g sulatettua leivontamargariinia
reilu 1 porkkana eli noin 1-2 dl (mikä tuntuu hyvälle)

Lämmitä kattilassa neste kädenlämpöiseksi, lisää joukkoon suola ja sokeri.
Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja sekoita nesteen sekaan. Jatka lisäämällä loput jauhoista vähitellen (ja kaurahiutaleet) ja vaivaa taikina kunnes irtoaa hyvin käsistä. Vaivaa taikinaan sekaan vielä sulatettu margariini. Tarvittaessa lisää jauhoja. Kun taikina tuntuu hyvälle, lisää porkkanaraaste sekaan ja vaivaa se kunnolla taikinan sekaan. Porkkanasta irtoava neste tekee taikinasta hieman notkeampaa.

Anna taikinan kohota noin puoli tuntia.  Vaivaa sen jälkeen enimmät ilmat pois taikinasta ja leivo jauhotetulla pöydällä mieleisiäsi sämpylöitä. Anna kohota uudelleen noin puoli tuntia. Voitele sämpylät vedellä ja heitä päälle jotain, mitä kaapista löytyy. Itse laitoin tällä kertaa kaurahiutaleita. Paista noin 12-15 minuuttia 225 asteisessa uunissa.

Namskis ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän vierailustasi jäljen :)